FN-rapport: Luftforurening tager livet af millioner

Omkring syv millioner mennesker mistede i 2012 livet af sygdomme, som kan sættes i forbindelse med forurenet luft viser ny rapport fra WHO. Dermed skyldes hver ottende dødsfald i verden forurenet luft, viser de nye tal fra verdenssundhedsorganisationen.

Luftforurening er en massedræber. Omkring syv millioner mennesker mistede i 2012 livet af sygdomme, som kan sættes i forbindelse med forurenet luft.

Det konkluderer en ny rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO.

Dødstallet er dobbelt så højt som tidligere estimeret.

– Luftforurening er nu det største miljømæssige sundhedsproblem i verden og det rammer alle. Både i rige lande og i udviklingslande, siger Maria Neira fra WHO.

De største dødsårsager som følge af luftforurening er hjerte- og lungesygdomme samt slagtilfælde.

Tallene medregner både inden og udendørs forurening

Hvert ottende dødsfald i verden i 2012 kan relateres til forurenet luft ifølge WHO. Opgørelsen omfatter både udendørs og indendørs luftforurening.

– Det er et signal om behovet for en samordnet indsats for at rense den luft, vi alle indånder, siger Maria Neira.

Hårdest ramt er asiatiske lande som Kina, Indien, Indonesien, Sydkorea og Filippinerne. 5,9 millioner dødsfald i denne del af verden er knyttet til luftforurening, fremgår det af rapporten.

Af disse skyldes de 3,3 millioner dødsfald indendørs forurening, der primært skyldes madlavning over komfurer fyret op med træ, kul eller biomasse.